perjantai 5. elokuuta 2016

Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa

21. Olen ollut pienestä pitäen Italia-fani. Siksipä ihmettelenkin, että en lue enempää Italiaan sijoittuvia kirjoja. Donna Leon ei koskaan ole oikein sytyttänyt... Suomalaiseen Vera Valaankin tutustuin vasta nyt. Mutta parempi kai nyt kuin ei milloinkaan. Olen myös päättänyt, että tästä lähtien luen (varsinkin dekkarisarjat) ilmestymisjärjestyksessä. Aiemminhan olen lukenut kirjat ihan suloisesti sekaisin sen mukaan, miten niitä on kirjastosta löytynyt. (Onpa muuten pitkiä esipuheita minulla nykyään...)

No, asiaan. Kuulin tutultani Vera Valasta ja etsin kirjastosta käsiini hänen esikoisteoksensa Kuolema sypressin varjossa (2012), joka siis kaiketikin aloittaa Arianna de Bellis -nimisestä salapoliisista kertovan sarjan. Jostain syystä siis Valan tuotanto on sujahtanut ihan ohitseni.

Arianna de Bellis on puoliksi suomalainen: kirjassa mainitaan, että hänen äitinsä on lähtöisin Suomesta. Mitenkään muuten Suomea tai suomalaisuutta ei kyllä tuoda esille, ja ylipäätään Ariannan tausta jää vähän suuresti pimentoon. Nainen on kolmissakymmenissä ja hänen psykologiopintonsa ovat kesken. Hän on jäänyt tovi sitten leskeksi ja kaipaa edesmennyttä miestään, Giovannia, yhä kovasti. Ja kuten todettua, jotain todella epämääräistä Ariannan menneisyyteen liittyy.

Arianna asuu Roomassa ja toimii tätä nykyä yksityisetsivänä. Hän saa toimeksiannon Tolfan kylään, jossa sattumoisin hänen kakkosasuntonsa sijaitsee. Paikallisen hotellisuvun amerikkalaisminiä on raa'asti murhattu. Arianna siis kutsutaan tutkimaan tapausta. Tutkimusten ohella lukijalle tarjotaan kattaus Italian ihania maisemia ja ruokakulttuuria, suvun tärkeyttä ja lisäksi paljon informaatiota esimerkiksi sukellusharrastuksesta.

Täytyy sanoa, että eipä tämä nyt ihan suosikkieni, Remeksen, Mannerin, Tuomaisen, Soininvaaran tai Mäen tasoa ole. (Oho, näköjään kaikki suosikkini ovat miehiä! No, minkäs teet.) Mutta ihan kelvollinen alku sarjalle, jota haluan kyllä jatkossakin seurata. Parasta tässä tosiaan siis italialaisen kulttuurin läsnäolo ja kuvaus.

Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa (2012)
Kustantaja: Gummerus
Sivuja: 359

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti