sunnuntai 13. lokakuuta 2013

28. Ante Aikio: Aigi - Jänkäjärven syöverit

Ante Aikion esikoisteos Aigi - Jänkäjärven syöverit (2013) on teos, josta olisin halunnut pitää ja jota olisin kovasti halunnut kehua. Valitettavasti noin ei käynyt. Olisin halunnut pitää siksi, että olen kiinnostunut saamelaisesta kulttuurista ja heidän vanhasta mytologiastaan. Lisäksi olisi ollut kiva suositella kirjaa eteenpäin. Mutta pakko minun on se itselleni myöntää: minä en vaan pidä fantasiakirjoista. Keskustelin aiheesta erään tuttuni kanssa, joka totesi samaa. Kun ei kolahda, ei kolahda. Ehkä sitä on niin (inho)realisti ja kiinni tässä ajassa ja paikassa, ettei pysty irtaantumaan ja heittäytymään fantasiamaailmaan. Tuntuu, ettei siihen maailmaan pääse oikein sisään. Näin kävi siis myös tämän kirjan kanssa: en päässyt osaksi kirjan maailmaa, en pystynyt kuvittelemaan tapahtumia enkä heittäytymään mukaan. Luulen, että kirja sopii kyllä fantasian ystäville, eli heille kyllä kirjaa kuitenkin tahtoisin suositella!

Kirjan päähenkilö on Aigi, ihminen, suurten lentonoitien sukua, joka kuitenkin joutuu eroon perheestään perheen kuoltua etelästä tulleiden noitien hyökkäyksessä. Aigi pelastuu ja päätyy saivomaailmaan, joka on meidän maailmamme käänteiskuva. Kirjassa Aigi seikkailee eri maailmoissa nuoruuden rakkautensa Risten perässä pelastaakseen tämän.

Valitellen minun on sanottava, etten pysty kertomaan kirjasta juuri muuta: Aigi seikkailee paikasta toiseen. Minulla oli lukemisessa pitkiä taukoja, jotka vaikuttivat asiaan. Kirjassa on paljon henkilöitä ja paikkoja, joiden nimet ovat saamenkielisiä, siksi niistä oli vaikea saada kiinni. Kirjan alussa on kyllä kerrottu saivomaailman kansoista ja hahmoista, ja kirjan lopussa on sanasto, mutta niistä huolimatta en meinannut pysyä perässä tapahtumissa, tai lähinnä hahmoissa ja paikoissa.

Kyllä mielestäni lukiessa pitää välillä ns. poistua omalta mukavuusalueeltaan, vaikka sitten seurauksena on lievää turhautumista ja luokattoman huono blogiteksti, kuten tämä tässä. Nyt pysyttelen hetken turvallisempien kirjojen parissa.

Jos fantasia ja saamelaisten mytologia sattuvat kiinnostamaan, lue tämä kirja! Kirja on muuten numeroitu ykköseksi, joten olettaa voisi, että jatkoa vielä seuraa...

Ante Aikio: Aigi - Jänkäjärven syöverit
Kustantaja: Goranus
Kansi: Goranus oy
Sivuja: 211

1 kommentti:

  1. Itse pidin kirjasta erittäin paljon. Tosin luin sen kahdella istumalla, ja pidin tarkkaan huolta siitä, että ymmärrän mitä kirjassa puhutaan. Tykkäsin itse ihan hirveästi, mutta ehkä kirja kuuluu siihen kastiin "lue kun sinulla on luppoaikaa". Saamelaisuus kiinnostaa ja tässä väkerränkin kirjasta äidinkielen kurssille esitelmää. Kerrankin oli mukava lukea mytologisia seikkailuja fantasiana. Vaikka vähän karsastan tuota sanaa.

    / Matterahkka

    VastaaPoista