keskiviikko 13. marraskuuta 2013

31. Jules Verne: Maailman ympäri 80 päivässä

Maailman ympäri 80 päivässä (1872) tuo niin minulle kuin monelle ikätoverillenikin ensimmäiseksi mieleen animaatiosarjan Matka maailman ympäri 80 päivässä, jossa seikkailleet hahmot olivat saaneet eläimen hahmon. Luulen, että pystyn jopa tavoittamaan korviini Passepartoun äänen. Ja muistan ihailleeni Aoudaa ja jännittäneeni, miten hänen tiukassa paikassa käy. Sitä en tosin muistanut, että hänen nimensä oli Aouda. Oliko se sarjassa ihan vaan Aida? Yhtä kaikki, olin ajatellut, että tämä olisi kirja, jonka ehdottomasti haluaisin jossain vaiheessa lukea. Nyt siihen tarjoutui oiva tilaisuus.

Tarina lienee kaikille tuttu: englantilainen herrasmies Phileas Fogg keskustelee reformikerholla (mikä se edes on?) siitä, voiko maailman kiertää 80 päivässä. Muut eivät moiseen usko, mutta Fogg on viileän varma asiastaan. Hän päättää todistaa väitteensä ja lähtee matkalle heti. Siihen nähden, että Fogg kuvataan viileän rauhallisena, jopa hieman värittömänä henkilönä, hän tekee erikoisen räväkän ratkaisun lähtiessään siltä istumalta reissuun.

Phileas Fogg on juuri samana päivänä palkannut palvelijakseen ranskalaisen Passepartoun, joka toivoisi pääsevänsä rauhallisiin oloihin, mutta joutuukin temmatuksi isäntänsä mukana seikkailuun. Matkaan lähdetään siis samana päivänä. Jotenkin nykylukijana hämmästyttää, että tuolloin olisi ollut jo heti selville, milloin mikäkin kuljetus mistäkin lähtee. Eräs kirjan kiehtovimmista puolista oli juuri se, että lukee kirjaa 2010-luvulla, kun kirja on jo noin 140 vuotta vanha. Miten pieni maailma nykyään onkaan verrattuna noihin päiviin ja silti edelleen niin suuri! Ja miten pieni maailma kuitenkin tuolloinkin tuntui olevan, kun jokainen etappi sujui niin jouhevasti erinäisistä kommelluksista huolimatta.

Pääasiallisesti kirja on liikkumista kiireellä ja tiukan aikataulun mukaan paikasta toiseen ja kuvausta on paljon erilaisista kulkuvälineistä. Nämä erilaiset kulkuvälineet (juna, laiva, elefantti...) toivat sinällään värikkyyttä kirjaan. Valitettavasti (ja ehkä ymmärrettävästi) ympäristön kuvausta ei ollut niinkään. Intiaa ja Amerikkaa kuvattiin hieman tarkemmin, mutta koko matka halki Euroopan tuntui kuluvan yhdessä hujauksessa.

Phileas Foggin hienoisen värittömyyden rinnalla Passepartout nousi suosikkihahmokseni. Jäin myös miettimään, oliko hänen menneisyydessään jotain hämärää, mutta eipä kai. Jotenkin hänestä kirjoitettiin joissain kohdin hieman ehkä vihjailevasti.

Luulin myös muistavani loppuratkaisun ja muistinkin oikein. Silti sai jännittää uudelleen loppuun asti, että miten tässä nyt sitten oikein käykään! Mukava, lukemisen arvoinen kirja, ehdottomasti!

Jules Verne: Maailman ympäri 80 päivässä
Kustantaja: Otava
Suomennos: Kyllikki Hämäläinen
Kansi: Hannu Taina
Sivuja: 305


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti