sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Lukupiiri

Vuonna 2008 sain kutsun lukupiiriin, joka starttasi tammikuussa 2009. Lukupiiriimme kuuluu yhteensä viisi naisihmistä. Olemme kaikki oikeastaan opettajia, mutta hieman eri aloilta. Kaksi jäsentä tunsin ennestään, kahteen muuhun olen sitten tutustunut lukupiiritapaamisten myötä.

Systeemimme on se, että tapaamme neljä kertaa vuodessa. Yksi on aina vuorollaan koollekutsuja, eli hän määrää luettavan kirjan ja paikan, jossa tapaamme. Tuon yhteisesti luettavan kirjan lisäksi jokainen esittelee joka kerta jonkun toisen lukemansa kirjan. Kirja voi olla luettu jo joskus aiemmin, vaikka lapsuudessa, tai se voi olla sarjakuva- tai satukirja. Emme ole niin nuukia sen suhteen.

Odotan aina lukupiirimme tapaamisia. Yleensä tapaamme jossain ravintolassa. Ruokailun (ja ruoan odottamisen) ajan höpisemme tavallisesti yleisiä kuulumisiamme. Kun olemme syöneet, koittaa kirjakeskusteluiden aika. Ensiksi keskustelemme yhdessä luetusta kirjasta. Sen kummempia syväanalyyseja emme tee, puramme vain tuntojamme lukukokemuksesta ja mielipiteitä kyseisestä kirjasta. Tämän jälkeen jokainen vuorollaan esittelee omavalintaisen kirjansa. Ne ovat kutkuttavia jännitysmomentteja, kun odotamme, mikä kirja kenenkin laukusta nousee. Kaiken tämän jälkeen seuraava koollekutsuja paljastaa seuraavaksi luettavan kirjan. Myös sitä hetkeä odotetaan jännityksellä. Aiemmin homma on toiminut niin, että seuraavaksi luettava kirja vain kylmästi ilmoitetaan. Sittemmin on pitänyt siirtyä siihen, että koollekutsuja laatii listalle ehdotettavia kirjoja vähän enemmänkin siltä varalta, että joku on jo ehtinyt lukea ensisijaisen ehdotuksen.

Lukupiiri on tuonut tullessaan paljon: uusia tuttavuuksia, uusia ravintolakokemuksia mutta ennen kaikkea uusia lukuelämyksiä. En ehkä ikinä olisi tarttunut vaikkapa Barack Obaman elämäkertaan tai saanut luettua Sotaa ja rauhaa loppuun. On aina myös hauskaa miettiä, minkä kirjan esittelisi muille, minkä kirjan määräisi yhteiseksi luettavaksi ja minne tapaamisen määräisi.

Esittelin lukupiirimme toiminnan siksi, että tämän vuoden kolmas luettu kirja on opus, jonka luin lukupiiriämme varten. Koska tapaaminen on vasta viikon päästä, en voi vielä esitellä kyseistä teosta. Luen jo seuraavaa kirjaa ja saattaa olla, että ehdin esitellä sen täällä ennen tuota lukupiirin tammikuun kirjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti