sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Marisha Pessl: Yönäytös

15. Huh, mikä opus! Marisha Pesslin Yönäytös (2013) nimittäin. En edes oikein tiedä, mistä ja miten lähtisin tätä teosta ruotimaan. No, aloitetaan vaikka juonesta. Toimittaja Scott McGrath alkaa tutkia nuoren naisen oletettua itsemurhaa. Tuo nuori nainen on kuuluisan elokuvaohjaajan, Stanislas Cordovan tytär Ashley. Kun McGrath ensimmäisen kerran tutki Cordovaa, hän menetti avioliittonsa ja työnsä, eikä hänellä nyt enää ollut mitään menetettävää. Niinpä hän ryhtyy toimeen ja saa avukseen näyttelijän urasta haaveilevan Noran ja Hopperin (josta en juuri nyt osaa sanoa mitään sen kummempaa). Vaikka ovatkin erilaisia keskenään, muodostavat he lopulta tiiviin kolmikon.

Kirja onnistui luomaan taidokkaan synkkiä yksityiskohtia, mutta ei se varsinaisesti pelottava minusta ollut. Lukiessani mietin, miten kirjailija on osannut luoda kaikki ne hahmot ja varsinkin tapahtumapaikat. Kirjan takakansi toteaa, että arvoituksellinen tunnelma tuo mieleen Twin Peaksin. Itselleni tuli mieleen lähinnä Mulholland Drive, Lynchiä yhtä kaikki.

Kirja sisälsi myös kuvia nettisivuista, joissa käsitellään Cordovaa, niin isää kuin tytärtäkin. Hauskasti keksitty elävöittävä keino tämäkin. Teosta on kehuttu kovasti, ja hyvä se kyllä oli minunkin mielestäni. Loppua kohden ehkä alkoi väsyttää ja puuduttaa. Tarina olisi ehkä mahtunut vähän pienempäänkin sivumäärään...

Marisha Pessl: Yönäytös (2013)
Alkuperäisteos: Night Film (2013)
Kustantaja: Otava
Sivuja: 725

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti