keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Mihkel Raud: Sininen on sinun taivaasi

23. Sattuipa taas eteen kirja, josta en tuntunut ymmärtävän hölkäsen pöläystä. Kirja oli virolaisen Mihkel Raudin teos Sininen on sinun taivaasi (2010), joka on ilmestynyt Liken Rikos kannattaa -sarjassa. Takakansi myös lupaa lähes kansainvälisen tason menoa salaliittoineen ja terroristeineen. Taisin lähteä kirjan kanssa vähän väärällä jalalla liikkeelle. Lähdin lukemaan kirjaa rikosromaanina ja vasta nyt jälkikäteen tajusin, että kyse oli jostain aivan muusta. Jonkinlainen vahinko oli kuitenkin jo ehtinyt tapahtua, eikä kirja minua sytyttänyt.

Punaisena lankana kirjassa kulkee virolaisen tv-julkkiksen ja saksalaisen naisen rakkaustarina. Nainen paljastuu yllättäen joksikin aivan muuksi, mitä mies on odottanut ja olettanut. Sivujuonteina kirjassa ovat valtaisa terrori-isku, nuorten liftarityttöjen sieppauset ja politikointi.En tiedä, mitä kirjailija haluaa sanoa ja tuoda esiin Viron tämän hetken politiikasta...

Kaiken kaikkiaan kirja jää jotenkin minulle kaukaiseksi. En saanut nivottua tapahtumia yhteen haluamallani tavalla, vaan kirjan loputtuakin jää vielä liiaksi avoimia kysymyksiä. Kirja oli helppo- ja nopealukuinen, mutta siihen sen ansioit oikeastaan jäävätkin. Tai jos olisin lähtenyt liikkeelle siitä, että käsissäni on jonkinlainen Viron nykymeininkiä ruotiva satiiri, olisi mielipiteeni saattanut olla jotenkin toinen. Paitsi että ehkä siltikin avoimia kysymyksiä jäi liiaksi.

Mihkel Raud: Sininen on sinun taivaasi (2011)
Alkuperäisteos: Sinine on sinu taevas (2010)
Kustantaja: Like
Suomentanut: Jouko Vanhanen
Sivuja: 268


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti