torstai 12. kesäkuuta 2014

R.L. Stevenson: Aarresaari

22. "Viistoista miestä arkulla vainaan - Jahhohhoo, ja rommia pullo!"

Mieheni on usein kehottanut minua lukemaan R.L.Stevensonin klassikkoseikkailun Aarresaari (1883, suomennettu ensikerran 1909). Häneen kirja oli tehnyt kai lähtemättömän vaikutuksen. Pakko myöntää, että ehkä kirja on enemmän miesten ja poikien makuun - itseeni se ei nimittäin kolahtanut. Olihan se omalla tavallaan hyvä ja hienosti tehty ja kerrottu, mutta itse en vain jaksanut tempautua kirjan mukana.

Kirja kertoo englantilaisesta nuorukaisesta, Jim Hawkingsista, jonka isä on menehtynyt ja jonka äiti yrittää pitää pystyssä tältä jäänyttä majataloa. Kun vanha juoppo merimies kuolee majatalossa, hänen jäämistöistään löytyy aarrekartaksi oletettu kartta. Myös joukko merirosvoja yrittää tuota karttaa tavoitella.

Jim pääsee kuitenkin erään lääkärin mukana tavoittelemaan aarretta Aarresaarelta. Hispaniola-niminen laiva miehistöineen suuntaa merelle. Mukaan mahtuu monenlaisia hahmoja, joilla ei kaikilla todellakaan ole puhtaita jauhoja pussissaan. On pakko myöntää, etten ihan täysin ja koko ajan pysynyt kerronnan ja henkilöiden perässä. Kirja kerrottiin pääosin Jimin näkökulmasta, mutta välillä kertojaksi astuikin tohtori. Tuolloin huomasin lukeneeni pitkän pätkän olettaen sen Jimin kertomaksi. Sitten pitikin palata taaksepäin ja kerrata vähän.

Kirja ei kyllä kieroilussa ja taistelukohtauksissa häviä lainkaan nykykirjoille! Päinvastoin: jotenkin mahtavaa huomata, että osattiin sitä ennenkin! Suosittelisin kirjaa lähinnä pojille teini-iästä ylös päin.

Robert Louis Stevenson: Aarresaari (2012)
Alkuperäisteos: Treasure Island (1883)
Kustantaja: Otava
Suomentanut: ?
Sivuja: 220

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti