tiistai 31. toukokuuta 2016

Tiina Lehtineva: Hero

14. "Tässä kirjassa tapellaan, karataan sairaalasta, valehdellaan, puukotetaan jengipomoa, piilotellaan sängyn alla, diilataan huumeita, piikitetään heroiinia, kuollaan, eletään, ratsastetaan, itketään, rakastutaan ja tuijotetaan aseen piippuun.

Tämä ei ole onnellinen tarina. Lue, jos uskallat."


Nuortenkirjoilla jatkuu! Nyt luin Tiina Lehtinevan kirjan Hero - He olivat nuoria ja kuolemattomia ja maailma oli heidän (2015). Yllä lainaus kirjan takakansitekstistä. Että sellaista settiä sitten niin. Kirja on saanut äkkivilkaisulla melko ylistäviäkin arvioita, mutta minua se ei sytyttänyt. Nyt en edes tiedä, mistä päästä alkaisin tätä ruotia...

Kirjan päähenkilö on Eetu, joka asuu Lontoossa. Hänen vanhempansa ovat Meeri ja, öö... olisko ollut Pekka. Sukunimi puolestaan Whitehall. Mistään ei kuitenkaan käy ilmi, miksi perhe asuu Lontoossa ja miksi nimi on ulkomaalainen. Kaiken kaikkiaan Eetun tausta on vähän parempi: perhe asuu hienostoalueella, isä on lääkäri ja äitikin jossain kansainvälisissä tehtävissä, lisäksi Eetu harrastaa ratsastusta ja hänellä on oma hevonen.

Kaikki alkaa, kun Eetu pääsee arvostettuun valmennukseen hieman Lontoon ulkopuolelle. Hän ihastuu ja rakastuu oitis tallityttö Emmaan. Sitten kaikki alkaakin mennä pieleen. Eetu haluaisi suojella Emmaa tämän poikaystävältä. Ja sitten kuvioihin astuukin heroiini, ja Eetu alkaa sekoilla ihan todenteolla. Hän joutuu ongelmiin ja vaikeuksiin toisensa perään.

Aikajänne kirjassa on lyhyt: kesäkuusta lokakuuhun. Kirjan keskeinen teema on ystävyys. Myös uskontoa vähän sivutaan, mutta se ei nouse mitenkään ratkaisevaan rooliin. Kirja ei ole myöskään valistava. Se vain kertoo huume-elämästä, kovin karusti kylläkin, mikä toki onkin aiheellista.

Kirja on mielestäni aivan liian pitkä: 400 sivua piikkiä toisensa perään. Eetu yrittää kuiville ja retkahtaa taas, kerta toisensa perään. Tuntuu, ettei hänellä ole edes kunnolla motivaatiota yrittää päästä irti. Vaikka toisaalta taas onkin, tai olisikin. Tuntuu myös melkoisen epäuskottavalta, että Eetua pidetään huippuvalmennuksessa mukana, vaikka hän lähinnä mokailee ja on sairaslomalla. Kirjan aihe on tärkeä, mutta toteutus nyt kyllä vähän ontuu...

Tiina Lehtineva: Hero (2015)
Kustantaja: Nordbooks
Sivuja: 414

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti