perjantai 12. heinäkuuta 2013

18. Åsa Larsson: Musta polku

Musta polku (2006) on ruotsalaisen Åsa Larssonin kolmas Rebecka Martinsson -sarjaan kuuluva dekkari. Olen viime vuonna lukenut sarjan ekan osan, Aurinkomyrskyn. Olisi ilmeisesti ollut hyvä lukea kirjat järjestyksessä, sillä tässä osassa ainakin viitataan toisen kirjan tapahtumiin, joista minulla nyt ei ole tietoakaan. Lukukokemus oli siitä huolimatta onnistunut.

Ensimmäisessä osassa kerrotaan Rebecka Martinssonista, Tukholmassa asuvasta juristista. Hän on töissä maineikkaassa asianajotoimistossa, mutta menneisyyden haamut ja uudet rikokset vievät hänet hänen kotipaikkakunnalleen Kiirunaan. Toisessa osassa Rebeckan mieli ilmeisesti järkkyy ja hän joutuu mielisairaalaan. Kolmas osa jatkuu osittain siitä. Siinä kerrotaan Rebeckan paranemisprosessista sekä siitä, miten hän ei enää palaa Tukholmaan, vaan jää pohjoiseen syyttäjäksi.

Mustan polun tapahtumat alkavat, kun eräänä maaliskuisena myrskyiltana kalastajien arkista löytyy naisen ruumis. Jo ekasta osasta tuttu rikoskomisario Anna-Maria Mella työtovereineen alkaa selvittää tapausta, joka sittemmin paljastuu murhaksi. Kuollut nainen on paikallisen kaivosyhtiön palkkalistoilla, ja Ann-Maria pyytää Rebeckalta apua tietojen etsimisessä. Pian Rebecka kuitenkin tajuaa olevansa täysin mukana tapauksen selvittämisessä. Tapahtumat ja niiden taustat eivät rajoitu pelkästään Kiirunaan eikä edes Ruotsii, vaan ne ulottuvat aina Afrikkaan asti.

Pidin kirjasta todella! Mielestäni Rebecka Martinsson on kiehtova ja mukava hahmo, samaten kuin Anna-Maria Mella. Myös muutkin hahmot ovat uskottavia mutta kuitenkin kiehtovia ja omanlaisiaan. Larsson on onnistunut mielestäni henkilöhahmojen luomisessa hyvin. Varsinainen kertomus etenee kronologisesti ja on merkitty päivämäärin. Samalla mukana kulkee erinäisiä takaumia, joita ei sen kummemmin ilmoiteta. Ne alkavat kyllä uudelta sivulta, eikä siis jää epäselväksi, että kyseessä on takauma. Ne ovat usein jonkun henkilön muisteluita vanhoista tapahtumista. Myös tämä tekee tekstistä monipuolisen ja lukijan mielenkiintoa ylläpitävän: on pakko lukea takauma loppuun, jotta pääsisi taas seuraamaan varsinaista tarinaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti