torstai 25. heinäkuuta 2013

22. Turkka Hautala: Kansalliskirja

Jee, eka kirja TBR100-listalta luettu! Ja kyseinen kirja oli Turkka Hautalan Kansaliskirja (2012). Olen lukenut Hautalan aiemmatkin kirjat ja pitänyt niistä kovasti. Tämä ei tehnyt poikkeusta aiempiin, eli pidin tästäkin. Tykkään kovasti Hautalan tyylistä kirjoittaa, sekä siitä, miten hän kuvaa ympäristöä ja ihmisiä kertakaikkisen osuvasti.

Kansalliskirja koostuu lyhyistä, aukeaman mittaisista tarinoista, jotka kuvaavat lähinnä suomalaisia ihmisiä. Ehkä niitä voisi kuvailla jopa tuokiokuviksi. Väkisinkin mieleen tulee Hotakaisen Finnhits, mutta asia ei ainakaan minua häirinnyt. Hautala toteuttaa kirjan kuitenkin omalla tavallaan. Jotenkin mieleeni tuli myös Riku Korhosen Kahden ja yhden yön tarinoita, vaikka en oikeastaan tiedä, että miksi. Ehkä siksi, että tässäkin liikutaan välillä menneissä vuosikymmenissä. Osa tarinoista myös linkittyy toisiinsa. Loppua kohden tuli sellainen olo, ettei olisi pitänyt lukea kirjaa kerralla. Olisi pitänyt paremmin säännöstellä tarinoita. Toisaalta kirja on sellainen, jonka pariin varmasti palaa myöhemmin ja pohtii henkilöitä vielä tarkemmin.

Olen vaikuttunut siitä, miten Hautala osaa kirjoittaa erilaisten henkilöiden näkökulmasta. Valtavan hersyvä on nuorten miesten sananvaihto:
Kato äijä!
Katoo! Mitä äijä?
Mitä mittää, mitä kuvernööri?

Ja toisaalta teinipissiksen selitys:
Nii ja sit illal, ei hitto! Me nähtiin ens kentäl Olivia ja Roosan kaa ja sit vaa häröillää sii niinni Kalle ja Jimmy tulee siihe ja Kalle on vaa niinku yhtäkkii et: mennääks lehtiroskiksee!

Tuli olo, että teki mieli merkitä näitä tavattoman osuvia ja uppoavia kohtia. Ehkä sitten seuraavalla kerralla. En myöskään aiemmin tämän blogin historiassa ole lainannut pätkiä kirjasta, jota esittelen. Noiden ylläolevien lisäksi on loppuun laitettava vielä yksi, heti toisesta tarinasta.

Täydellinen naapuri suomalaiselle on australialainen. Australialainen kiroilee kuin merimies, hymyilee kuin juoppo auringossa ja suhtautuu kaikkeen mutkattomasti. Ennen kuin ehdit kissaa sanoa, istut australialaisen kanssa sohvalla vitsailemassa rehvakkaasti. Australialainen on yhtä komea kuin ruotsalainen mutta käyttäytyy kuin ruma.

Turkka Hautala: Kansalliskirja
Kustantaja: Gummerus, 2012
Kansi: Tuomo Parikka
Sivuja: 112
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti