tiistai 18. marraskuuta 2014

Max Manner: Bandiitti

38. Jos ei Luolamadonna oikein sytyttänyt, Max Mannerin uutukainen Bandiitti (2014) tempaisi mukaansa oikeastaan ensi metreiltä asti. Ensinnäkin tykkään, kun kirja sijoittuu Turkuun: on niin kiva nähdä mielessään kadut ja kulmat, joilla kuljetaan. Toisekseen Manner kirjoittaa mukaansa tempaavasti ja koukuttavasti.

Tällä kerralla alkaa tapahtua kesken joulurauhanjulistuksen: tuomiokirkosta ammutaan kaksi laukausta, jotka surmaavat apulaiskaupunginjohtajan kesken joulurauhanjulistuksen. Ja kaikki tämä satojen tuhansien tv:n katsojien silmien edessä. Livenä tilannetta on todistamassa jo aiemmistakin osista tuttu Stein Storesen. Ja kuinka ollakaan, Storesen päätyy mukaan tutkintaan.

Käy ilmi, että Suomeen on rantautumassa pahamaineinen moottoripyöräjengi, Desperados. Heillä myös näyttäisi olevan näppinsä pelissä jouluisen murhenäytelmän kanssa. Eikä siinä sitten auta: Storesen soluttautuu mukaan jengiin tutkinnan nimissä.

Pakkaa sekoittavat myös vanhat tutut Anna Mäki ja Meeri Tarvainen. Oikeastaan Tarvaisesta en muista aiemmista kirjoista paljoakaan, mutta taisi hän mukana olla viimeksikin? Osa juonen käänteistä jää vähän irrallisiksi. Samaten aika kuluu eteenpäin melkoista vauhtia.

En tiedä, onko syynä kenties huono kustannustoimitus, mutta joitakin harmittavia kirjoitusvirheitä kirjassa oli. Minut sai näkemään punaista mm. kirjoitusmuodot agressiivinen ja ylä-aste. Hei nyt ihan oikeasti! Samaten paikannimissä olisi tarkennettavaa: olisiko Turun Ylä-Maariassa sijaitseva katu kuitenkin Mittumaarintie (Minttumaarintien sijaan)? En ole myöskään vakuuttunut, että Turun tuomiokirkko olisi tyhjillään joulurauhanjulistuksen aikana... Mutta ei nyt ehkä takerruta näihin sinänsä pieniin seikkoihin. Lukukokemus oli hyvinkin kelvollinen kaikesta huolimatta ja jätti odottamaan jo seuraavaa Manneria.

Max Manner: Bandiitti (2014)
Kustantaja: Crime Time
Sivuja: 333

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti