lauantai 17. tammikuuta 2015

Reijo Mäki: Cowboy

4. Toinen Remeksen ohella alkuvuoteen kuuluva kirja on Reijo Mäen uutukainen. Tällä kertaa se uutukainen on nimeltään Cowboy (2014). Ihan sellaista tavallista, taattuakin, Mäkeä. Ei kyllä yltänyt Mäen parhaisiin teoksiin. Cowboy on kolmas osa lännentrilogiassa, jonka aiemmat osat olivat Sheriffi ja Intiaani. Toisaalta näillä osilla ei ole muuta yhteistä kuin päähenkilö Jussi Vares ja sivuhenkilöt Alanen ja Luusalmi, sekä yhteenkietoutuvat nimet. Muuten mitään sen kummepaa jatkumoa ei ole.

Cowboyn juoni on monisäikeinen, kuten Mäellä on ennenkin tupannut olemaan. Kaikki alkaa jouluaattona, kun Cowboy, kotoisammin Jone Lehmijoki, tulee ryöstetyksi. Nenänvalkaisukautta viettänyt Vares päätyy kuin päätyykin viettämään aattoiltaa Uuteen Apteekkiin muun vakijengin kanssa, tutustuu Cowboyn kanssa ja tarjoaa tälle apuaan, loppuillasta Vares päätyy kaupungin pintaliitoporukan kanssa samoihin juhliin, joissa sitten saa stand up -koomikko Andy Ahmavaaralta toimeksiannon. Mukana bileissä ovat myös Ahmavaaran ystävät, tv-kokkina tunnetuksi tullut Miro Maasilta sekä tv:n laulukilpailuista julkisuuteen ponnahtanut Kalle Tikka.

Kaupungin kerman ohella Vares pääsee tutustumaan Turun alamaailman kuvioihin. Toinen juoniaihio pyörii romaniserkusten ja -sukujen parissa. Tässä minua ärsytti suunnattomasti kieli, jolla Mäki oli kai yrittänyt jotenkin jäljitellä romanien puhetapaa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Parasta kirjassa on paikoin toimiva dialogi varsinkin Vareksen ja Luusalmen sekä Alasen välillä. Muuten kirjan kieli ei tällä kertaa jaksanut riemastuttaa. Turun kuvaus on taas onnistunutta. Huomasin myös, että usein Mäen kirjoissa on joko helteinen kesä, sateinen syksy tai nyt tällä kerralla rankkaluminen talvi. Mitään välimuotoja ei juuri ole. Toisaalta ihan kivakin, että sääilmiöt nostetaan äärimmäisyyksissään esille. Turhaahan olisi mainita, jos sää olisi tasaisen tylsää.

Valitettavasti tämänkertainen Vares ei nyt oikein sytyttänyt. Sen lukemiseenkin meni viikko, kun aiemmat kirjat on yleensä lukenut parissa päivässä. Ehkä rapiat 400 sivua noin ylipäätään oli vähän liikaa; olisi tätä varmaan saanut vähän tiivistettyäkin?

Reijo Mäki: Cowboy (2014)
Kustantaja: Otava
Sivuja: 428

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti