perjantai 13. helmikuuta 2015

Ursula Poznanski: Vii5i

6. Hahhaa, olisipa ollut hauskaa, jos viides lukemani kirja olisikin ollut nimeltään Vii5i (2014). Näin ei kuitenkaan ollut, vaan tämä osui kuudenneksi tämän vuoden luetuksi kirjaksi. Ja voi pojat, mikä kirja tämä olikaan!

Kyseessä on siis itävaltalaisen Ursula Poznanskin esikoisdekkari. Olin aloittanut erästä toista kirjaa, jota en meinannut saada alkua pidemmälle. Vii5i oli tarttunut mukaan kirjastosta, mutta jäänyt kirjapinon alimmaiseksi, kun en oikein osannut päätellä, mikä se olisi kirjojaan. Kun se toinen kirja ei edennyt, ajattelin kokeilla tätä. Ja hups heijaa, huomasin olevani hetkessä sivulla 50 ja jotain, sen verran napakasti kirja tempaisi mukaansa.

Kirja alkaa, kun Salzburgin läheltä eräältä niityltä löytyy naisen ruumis. Asiaa alkavat ratkoa sympaattinen Beatrice Kaspary ja hänen ehkä yhtä sympaattinen parinsa Florian. Beatrice on ehkä aavistuksen kliseinen dekkarin naispäähahmo: eronnut, kahden lapsen yksinhuoltaja, ex-miehen riivaama. Mutta kaikesta huolimatta, kuten sanottua, hän vaikuttaa sympaattiselta.

Se, mikä kirjassa on mielenkiintoisinta minusta, on se, miten se tutustuttaa lukijansa geokätkeilyn maailmaan! Tekee nyt itsekin mieli tutustua lajiin ja ehkä etsiä jokunen piilo... Joista ei toivottavasti löydy yhtä karmivia yllätyksiä kuin kirjassa. Tässä kirjassa siis murhaaja kylvää tuhoa ja johdattelee poliiseita pisteeltä toiselle geokätköjen avulla. Kätköistä löytyy vihje, joka poliisien pitää ratkaista, jotta he saavat muodostettua koordinaatit seuraavalle kätkölle.

Bea nimeää murhaajan Omistajaksi, joka yllättäen alkaa karmaisevalla tavalla lähestyä Beaa. Miten Omistaja tietää Bean kipupisteitä? Itse lukijana yritin pähkäillä, kuka Omistaja voisi olla. Eivätpä olisi arvaukseni voineet mennä pahemmin pieleen!

Juoni oli oivallisesti kehitelty. Pidin kovasti geokätkeilyideasta ja vihjeistä, joita poliisien piti ratkaista. Myös (pää)henkilöt olivat onnistuneita. Jään odottamaan Poznanskin seuraavaa kirjaa.

TFTH!

Ursula Poznanski: Vii5i (2014)
Alkuperäisteos: Fünf (2012)
Kustantaja: Atena
Suomentanut: Anne Mäkelä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti