maanantai 25. toukokuuta 2015

Kari Hotakainen: Kantaja

22. Olen vähän myöhäisherännäinen Kirjan ja ruusun päivän lahjakirjan suhteen. Tänä vuonna tein vasta toisen kerran kirjaostoksia niin, että sain teemapäivän teemakirjan. Tänä vuonnahan se oli siis Kari Hotakaisen Kantaja (2014).

Kantajan minä on keski-ikäinen, ihan tavallinen, suomalainen mies, Timo Kallio nimeltään. Hän on akateeminen pätkätyöläinen. Valmistuttuaan maisteriksi teoreettinen filosofia pääaineenaan Timo on jäänyt enemmän tai vähemmän työttömäksi. Lopulta on otettava, mitä eteen tulee. Ja tällä kerralla se on seurakunnan puistotyöntekijän toimi. Timo siis haravoi hautuumaata. Välillä hänet pyydetään kantamaan arkkua. Se sysää lopulta Timossa liikkeelle jotain...

Timo elää yksinkertaista ja yksinäistäkin elämää, mutta pääosin hän vaikuttaa osaansa tyytyväiseltä. Haravointi ja muut ulkotyöt ovat kivan yksinkertaisia. Mutta sitten arkkujen kantamisen myötä vainajat alkavat kummitella Timon mielessä ja ikään kuin seuraavat häntä kotiin. Timo alkaa miettiä vainajien elämää ja kirjoittaa heille muistopuheita. Ja sitten mieleen palaakan nuoruusvuosien ihastus.

Hotakainen on kyllä mestarillinen suomalaisen ihmisen sielunelämän kuvaaja. Edelleen tosin suhtautumiseni Hotakaiseen on vähän ristiriitaista: haluaisin kovin tykätä, mutta jokin lopullinen niitti, tai naula, tästäkin arkusta jää puuttumaan... Ihan kelvollinen lukukokemus kuitenkin.

Kari Hotakainen: Kantaja (2014)
Kustantaja: Kirjakauppaliitto
Sivuja: 140

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti