lauantai 2. toukokuuta 2015

Erik Axl Sund: Varistyttö

20. Huhhuh, mikä kirja! Siis Erik Axl Sundin Varistyttö (2014). Erik Axl Sund on todellisuudessa Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist, jotka kimpassa ja nimimerkillä ovat tämän karun teoksen kirjoittaneet. Varistyttö on aloitusosa trilogialle. Pakko muuten sanoa, että tämän trilogian kansikuvitus on kammottavinta hetkeen! Siitä huolimatta mielenkiinnosta tartuin tähän teokseen ajatuksella "katsotaan". No, kirja tempaisi mukaansa viimeistään puolivälin jälkeen, ja viimeisille sivuille päästyäni tiesin, että minun on luettava vielä ainakin seuraava osa.

En ole aiemmin (ainakaan tietääkseni) lukenunut teosta, jolla on todellisuudessa kaksi eri kirjoittajaa. Tästäkään teoksesta sitä ei kyllä huomannut. Yritin oikein miettimällä miettiä, missä vaiheessa kirjoittaja vaihtuisi, mutta en huomannut, sen verran yhtenäiseksi teksti oli saatu. En siis tiedä, millä taktiikalla ja tekniikalla miehet ovat kirjaa lähtökohtaisesti kirjoittaneet. Kautta linjan kirjaa leimasi kuitenkin tietty pirstaleisuus: se hyppi henkilöhahmosta toiseen niin, että aina välillä kerrottiin eri ihmisten näkökulmasta. Suurimmaksi osaksi näkökulmat lopulta limittyivät, mutta yksi jäi kyllä mysteeriksi ihan loppuun asti. Ehkä seuraava osa tuo siihen jotain valaistusta.

No, mutta, varsinaiseen kirjaan. Tarina alkaa, kun Tukholmasta löytyy pahoinpidellyn pojan ruumis. Pian löytyy seuraava, ja seuraava. Asiaa alkaa tutkia Tukholman poliisista Jeannette Kihlberg. Lapset, heidän ruumiinsa ja heille tehty väkivalta johdattaa tutkijat pedofiilien jäljille. Samaan aikaan kuvataan psykoterapeutti Sofia Zetterberigiä, jolla on asiakassuhde muun muassa Victoria Bergmaniin, jota on lapsena käytetty julmasti hyväksi. Äkkiä Sofian osa saa suuremman huomion ja varsinkin hänen pohdintansa Victoriasta.

Jossain vaiheessa lukijana alkoi yhdistellä erinäisiä asioita, ja oli pakko palata hieman kirjassa taaksepäin. Silti jäi olo, että jotain on jäänyt huomaamatta. Olisikin mielenkiintoista lukea kirja uudelleen, uusin silmin ja uudessa valossa. Olin tosiaan puoleen väliin asti ehkä hieman skeptinen, enkä tykännyt kirjan pirstaleisuudesta. Sen jälkeen se kuitenkin tempaisi siihen malliin mukaansa, että kirja oli lähes ahmittava loppuun. Ja totta vie jäin odottamaan kirjan seuraavaa osaa!

Erik Axl Sund: Varistyttö (2014)
Alkuperäisteos: Kråkflickan (2012)
Kustantaja: Otava
Suomentanut: Kari Koski
Sivuja: 415

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti