maanantai 28. syyskuuta 2015

Max Manner: Jääkyynel

39. Oho, edelleen liikutaan pohjoisessa! Tällä kerralla ollaan kuitenkin tultu Saamelandiasta kappaleen matkaa etelämmäs Suomen puolelle Sallaan. Kyseessä on Max Mannerin uutukainen Jääkyynel (2015). Vaihtelemme usein äitini kanssa kirjoja: nyt hän luki tämän ensin ja antoi sitten minulle. Äiti kuulemma ei pitänyt tästä niin paljoa kuin aikaisemmista Mannerin kirjoista, minuun tämä sen sijaan kolahti ja luinkin sen hetkessä loppuun, sen verran mukaansa tempaava tämä(kin) oli.

Kirja vie lukijansa ja päähenkilönsä Suomutunturin kupeeseen, Holiday Center Suomuun. Eli ilmeisesti tarkempi sijainti on jossakin Sallan tienoilla. Kaksi eteläisestä Suomesta sesonkitöihin matkannutta tyttöä on kadonnut. Toinen heistä löytyy surmattuna, jolloin hätiin kutsutaan KRP. Turusta matkaan haluttaisiin saada vanha tuttu Stein Storesen, mutta häntä ei saada kiinni. Niinpä matkaan lähetetään nuori Meeri Tarvainen.

Myöhemmin Storesenkin löytyy, eikä hän malta pysyä apajilta poissa. Ja ihan hyvä, että hän lähtee: Tarvainen nimittäin sairastuu vakavasti ja joutuu sairaalahoitoon. Ihan kolhuitta ei Storesenkaan selviä, ja hän päätyykin aina Murmanskin asti kääntymään.

Hotellin omistaja on venäläinen rikas liikemies, ja hotellin työntekijätkin suurimmaksi osaksi venäläisiä. He ovat kovin vaitonaisia poliisin tehdessä tutkimuksiaan. Jotain hämärää siis kaikkeen kätkeytyy. Mutta kuka on kenenkin puolella ja keihin voi luottaa? Entä kuka on salaperäinen, mustiin haalareihin pukeutunut hahmo, joka tuntuu olevan aina ja kaikkialla?

Mietin taas, että olenkohan niin kovin naiivi lukija, että en osaa yhdistellä asioita. Toisaalta ehkä ihan kiva näin: nyt ainakin jännitys säilyi loppuun asti ja kaikki kuviot tulivat ihan yllätyksinä.

Mielestäni tässä oli yksi parhaista kirjoista, mitä hetkeen olen lukenut, jee!

Max Manner: Jääkyynel (2015)
Kustantaja: Crime Time
Sivuja: 389 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti