maanantai 28. joulukuuta 2015

Jay Asher: 13 syytä

49. Nyt osui käteeni nuortenkirja, hyvin vaikuttava sellainen. Olin kuulemassa nuorille tarkoitettua kirjavinkkausta kirjastossa ja kiinnostuin aivan valtavasti Jay Asherin kirjasta 13 syytä (2014).

Kirjan päähenkilö on Clay Jensen, joka saa postia menneisyydestä: itsensä tappanut luokkatoveri Hannah puhuu seitsemällä C-kasetilla 13 ihmisestä. Ihmisistä, jotka ovat jotenkin vaikuttaneet Hannahiin ja siihen, millaiseen ratkaisuun hän elämässään päätyy. Kasetit kulkevat henkilöltä toiselle. Kuulija, tässä tapauksessa Clay, jää koukkuun, eikä voi jättää kasettien kuuntelemista kesken. Koska hänen nimensä tulisi esille? Ja varsinkin miksi? Clay ei meinaa tajuta, mitä hän on tehnyt päätyäkseen kasetille. Clayhan on ollut kiinnostunut Hannahista ja kerran bileissä tätä suudellutkin.

Tarina kuroutuu auki vähä vähältä. Avainasemassa on tosiaan kysymys: miksi minä? Ja ajatus siitä, miten itselle ja itsestä pieniltä tuntuvat asiat voivat jollekin toiselle tarkoittaa jotain ihan muuta, jotain paljon enemmän (tai vähemmän).

Mielestäni kirjan idea on nerokas. Siis se, miten joku kuollut puhuu jälkeensä jääneille ja kertoo ajatuksistaan. Kuitenkaan juoni ei ihan täysin tempaissut minua mukaansa, kuten ennalta olin ajatellut. Enhän toki kuulu kirjan kohderyhmäänkään, joten ehkä tarkastelen asioita eri kantilta. En silti voinut olla miettimättä kirjan rakennetta. Hannahin puhe on merkitty kursiivilla, Jayn ajatukset normaalilla tekstillä, ja nämä eri tyypit limittyvät tiiviisti. Ei siis ole tehty (tavallaan hyvä ettei) mitään suurempaa eroa sille, kuka puhuu tai kuka ajattelee. Mietin silti, että ymmärtääkö kirjaa lukeva nuori tarpeeksi selkeästi, kumman ajatuksista milloinkin on kyse. No, ehkä tämä menee turhaksi hiustenhalkomiseksi.

Toivottavasti kirjan sanoma ainakin tavoittaisi kohdeyleisönsä! Loppuun oli vielä liitetty tietoisku esim. MLL:n toiminnasta ja auttavasta puhelimesta.

Jay Asher: 13 syytä (2014)
Alkuperäisteos: 13 reasons why (2007)
Kustantaja: Otava
Suomentanut: Annika Eräpuro
Sivuja: 249
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti