maanantai 20. kesäkuuta 2016

Marja Björk: Poika

17. Taas käväisin vähän nuortenosastolla kirjastossa ja mukaani tarttui Marja Björkin kirjoittama kirja Poika (2013). Kansi oli rujo eikä innostanut lukeman, mutta aihe kiinnosti. Mitä on olla poika tytön raameissa? Kirja kuulemma perustuu kirjailijan oman lapsen kokemuksiin.

Kirja oli helppolukuinen ja jotenkin...harmiton. Kansikuvan perusteella odotin jotain todella rankkaa tarinaa. Kirjan päähenkilö ja kertoja on Marion eli Makke: tytöksi syntynyt poika. Lapsena kaikki vielä soljuu helpohkosti, vaikka hämmentäviäkin tilanteita tulee. On äkkiä outoa, kun naapurin poika ei enää haluakaan leikkiä, kun saa vahingossa selville, että Makke onkin tyttö.

Kirjassa on kaikki ainekset syvälliseen ja raastavaankin pohdintaan sukupuolisuudesta ja seksuaalisuudesta. Kyllähän siinä kerrotaan, miten hämmentävää ja ahdistavaa on murrosiän muutosten myötä. Kun sen sijaan, että Makkelle kasvaisi pippeli, tulevatkin kuukautiset ja rinnat. Rintoja sitten teipataan jeesusteipillä ja idealsiteillä littanaksi. Hankalaa on myös yleisissä vessoissa ja vaikkapa kuntosalin tai koulun pukuhuoneissa. Makke on siis ilmeisesti niin maskuliininen, että ammattikoulussa menee täydestä poikana.

Makke on viettänyt repivän lapsuuden: isan kuoleman jälkeen äiti on pakannut muuttokuorman ja lapset ja muuttanut pohjoisesta Helsinkiin. Elämä on rankkaa kituuttamista, kunnes vihdoin äiti löytää uuden miehen. Eihän kaikki siltikään helppoa ole. On äidillekin rankkaa seurata Makken vaiheita vierestä välillä ymmärtäen välillä syyllistäenkin. Kuitenkin loppu viimein äiti on kuin leijonaemo, joka taistelee lapsensa puolesta ja laittaa sossussakin jauhot suuhun. Kirjan henkilöistä tykkäsin siis ehdottomasti Makken äidistä eniten.

Kuten sanottu, kirja oli helppolukuinen, harmiton ja laimea. Se kertoo Makken elämästä lapsuudesta aikuisuuteen. Aihe olisi mielestäni tarjonnut ihan roppakaupalla syvällisempää ja raadollisempaakin pohdittavaa. Nyt kaikki vain tapahtuu, soljuu, todetaan... Makke pääsee lopulta sukupuolenkorjausohjelmaan, mikä sekin käy kovin helposti ja vaivattomasti. Summa summarum: kirja jätti vähän kylmäksi.

Marja Björk: Poika (2013)
Kustantaja: Like
Sivuja: 215

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti