torstai 23. kesäkuuta 2016

Reijo Mäki: Tulivuori

18. Oho! Nyt on ollut vähän erilainen alkuvuosi, sillä yleensähän olen uutukaisen Mäen lukenut heti tammikuussa. Nyt mentiin kesäkuulle. No, väliäkös sen! Tämä Mäen uusi - tosin ei tässä vaiheessa enää uusin; Hotdoghan on jo ilmestynyt - sopii paremmin kesään maisemiltaan ja ajankohdaltaan. Ja nythän siis puhutaan teoksesta nimeltä Tulivuori (2015).

Tulivuoren takakansi kertoo kirjan tapahtumien olevan Varekselle henkilökohtaisinta ikinä. Vares joutuu nimittäin tutkimaan entisen naisystävänsä Ainon murhaa. Tai no joutuu ja joutuu, kai Vares ihan itse kuitenkin siihen suostuu, kun Ainon mies, Xavier, sitä pyytää. En tarkalleen edes muista, missä kirjassa Aino esiintyy. Hämärästi kuitenkin muistan Vareksen rakkauden Ainoon ja sen, miten Aino lähtee Karibian risteilijöille tanssijaksi ja jää sille tielleen. Hauskaa, että Mäki limittää aiempia teoksia uudempiin tällä tavoin.

Kirjan alun tapahtumat tapahtuvat Saarella ja Turussa. Aluksi ajattelin, että voi ei! Jos koko kirja on tuollaista vuorottelua, en jaksa. Prologin jälkeen juoni lähti kuitenkin etenemään kronologisesti yhdessä paikassa kerrallaan. Saari on Gran Canaria, jonne Vares saa tehtävän. Häntä pyydetään siis selvittämään entisen naisystävänsä murhaa. Koska Suomessa eletään pimeää marraskuuta, Vares päättää lopulta ottaa pienen irtioton arjesta ja lähteä matkaan. Voihan sitä sitten samalla tehdä jotain elantoa tienatakseenkin. Ja mikäs sen parempaa kuin lämpimässä ilmanalassa.

Gran Canarialla on omat suomalaispiirinsä, ja niiden keskuspaikka on hotelli El Vantaa ja sen baari BarBaari (ehhhehhee, kuinka kekseliästä!). Vares alkaa soluttautua joukkoihin huomatakseen, että joku ei pidä siitä, että Vares tuntee nenäänsä asioihin.

Henkilöhahmot ovat nimiä myöten varsin kärjistettyjä. Juoni toimii hyvin, vaikka lähtee liikkeelle ehkä aavistuksen hitaasti. Dialogi on taas tällä erää toimivaa ja ilahduttavaa. Kaiken kaikkiaan ihan kelvollinen lukukokemus oli tämä!

Reijo Mäki: Tulivuori (2015)
Kustantaja: Otava
Sivuja: 445 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti