maanantai 29. joulukuuta 2014

Ilkka Remes: Horna

45. Jokavuotinen ja perinteinen horna... ei vaan siis Remes tuli taputeltua joulun pyhinä, melkein. Horna (2014) on siis uusin Remes, jonka perinteisesti sain joululahjaksi. Nyt en ihan tapaninpäiväksi saanut sitä luettua.

Loppusanoissa Remes toteaa, että maailma muuttui dramaattisesti Hornan tekovaiheen aikana. Niinpä fiktiosta tulikin faktaa, kun todellisuudessa Ukrainan kriisi räjähti käsiin. Lukeminen tuntui hankalalta, kun tuntui, että lukee faktaa fiktion sijaan: mikä on totta, mikä kuviteltua uhkakuvaa?

Hornassa ovat pääosissa suurvallat Venäjä ja USA, joiden välillä Suomi ihan konkreettisestikin on pelinappulana. Ruotsi on liittymässä Natoon "salaa" Suomelta. Pitäisikö Suomen seurata perässä? Entä mitä siitä seuraisi Venäjän taholta?

Päähenkilöiksi nousevat suomalainen Lari, hänen avovaimonsa Sara ja rakastajattarensa Anna, amerikan suomalainen Tim ja venäläiset Arkadi ja Oleg. Taas juonitellaan, salaillaan, pelataan ja paetaan. Tahti on päätähuimaava.

Nyt on pakko sanoa, että lukeminen alkoi vähän puuduttaa. Aloin väsyä kovatahtiseen menoon ja siihen, miten suurvallat pelasivat. Ei siitä mihinkään pääse, että Remes kirjoittaa lennokkaasti, mutta ehkä juonia voisi jo hieman himmata.

Ei nyt kyllä sytyttänyt tämä Horna.

Ilkka Remes: Horna (2014)
Kustantaja: WSOY
Sivuja: 405

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti