tiistai 9. joulukuuta 2014

Karin Slaughter: Rikollinen

41. Karin Slaughter on ehdottomasti yksi lempidekkaristeistani ja odotan aina malttamattomasti hänen uusimpia kirjojaan. Hänen uusin suomennettu teoksensa on Rikollinen (2014), joka jatkaa Sara Lintonin ja Will Trentin tarinaa. Ja voi, miten se jatkaakaan.

Oikeastaan Sara jää nyt hyvinkin sivuosaan. Pääosissa ovat Will, tämän pomo Amanda Wagner ja poliisina toiminut Evelyn Mitchell (joka siis on aiemmista osistakin tutun, Willin parin Faithin, äiti). Kirja kulkee kahdessa aikatasossa: nykyhetkessä ja vuodessa 1975.

Vuonna 1975 Amanda ja Evelyn ovat nuoria ja kokemattomia, kirjan edetessä jopa julkeita poliisinalkuja. Kaiken muun ohella kirjassa on yhteiskunnallinen ote sen kuvatessa tuon ajan elämää. Sitä, miten vaikeaa on olla nuori naispoliisi, tai nainen noin ihan ylipäätään. Tämän lisäksi kuvataan julmallakin tavalla mustien ja valkoisten välistä kuilua. Nykyhetken kuvaus taas saa miettimään, onko asiat loppujen lopuksi niin paljon paremmin.

Sarjamurhaaja kulkee Atlantan kaduilla ja tappaa huumekoukussa olevia ilotyttöjä. Tarinaa kerrotaan kahden aikatason lisäksi myös usean eri henkilön näkökulmista. Yksi heistä on sarjamurhaajan kaappaama mutta henkiin jättämä Lucy.

Nykyhetkessä sarjamurhaaja on tehnyt paluun. Lukija arvaa jo puolessa välissä karmean totuuden murhaajan henkilöllisyydestä. Itse tosin ajattelin, että olisiko Slaughter tehnyt hämäystempun sitten kuitenkin. Jännitys pysyi kuitenkin yllä loppuun asti, ja osa totuudestakin kävi ilmi vasta lopussa.

Täytyy sanoa, että teos ei noussut kyllä suosikikseni. Jollain lailla minua häiritsi hyppely henkilöstä ja ajasta toiseen. Jännityskään ei ollut niin henkeä salpaavaa kuin aiemmissa teoksissa. Sen sijaan parasta tässä oli ehdottomasti se, miten se avasi menneisyyden lukkoja ja paljasti uusia asioita tuttujen hahmojen elämästä.

Karin Slaughter: Rikollinen (2014)
Alkuperäisteos: Criminal (2012)
Kustantaja: Tammi
Suomentanut: Annukka Kolehmainen
Sivuja: 420

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti