perjantai 3. heinäkuuta 2015

Cathi Unsworth (toim.): Lontoo Noir

32. Ja heti perään pukkaa jo toinen novellikokoelma! Tällä kerralla siis oikeasti novelleja, edellinenhän oli enemmänkin pakinoita. Nyt siis luetuksi tuli brittiläisen Cathi Unsworthin toimittama Lontoo Noir (2015), joka vie lukijansa nimensä mukaisesti Lontoon pimeälle puolelle.

Kirjoittajia on, hehheh ja ylläriylläri, useita. Suurin osa on oikeastaan täysin vieraita nimiä minulle. Stuart Homen nimen olen tainnut aiemmin kuulla. Muita kirjoittajia olivat mm. Joolz Denby, Ken Bruen, Patrick McCabe ja kirjan toimittanut Cathi Unsworth itse.

Kirjan alussa on kivasti summittainen Lontoon kartta, mihin on merkitty tapahtumapaikat, ja jokaisen novellin aluksi on maininta, missä mennään. Olen itse melkoinen Lontoo-fani, joten oli kivaa lukea kirja, joka sijoittuu Lontooseen, vieläpä monipuolisesti eri puolille. Ja koska kirjoittajia on monia, sitä kautta myös kertojien äänet ovat moninaiset, samaten näkökulmat. Tajusin muuten, että enpä tästä Lontoo-faniudesta huolimatta ole montaakaan sinne sijoittuvaa kirjaa lukenut. Ja nyt kun tarkemmin mietin, en juuri tunne brittiläistä nykykirjallisuuttakaan...

Lontoo Noir kertoo mielestäni monipuolisesti brittiläisen yhteiskunnan kerroksista; työläisistä ja punkkareista, irlantilaisista ja muista maahanmuuttjista. Kirjassa on kavalluksia, ryöstöjä, muutenkin häikäilemättömiä rikoksia. Kaikki tarinat eivät kolahtaneet, mutta ei sen niin väliä. Pääsääntöisesti lukukokemuksena ihan jees.

Cathi Unsworth: Lontoo Noir (2015)
Alkuperäisteos: London Noir (2014)
Kustantaja: Like
Suomentanut: Juha Ahokas
Sivuja: 300


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti