keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Reijo Mäki: Yhden tähden mies

31. Aloin miettiä, että olenkohan ennen kirjoittanutkaan mistään novellikokoelmasta... Kai minä jostain Anna-Leena Härkösen kokoelmasta olen saattanutkin. Silti tuntuu nyt vähän vieraalta lähteä kirjoittamaan Reijo Mäen pakinakokoelmasta Yhden tähden mies (2009). Että mitä tällaisesta pirstaleisesta kirjasta sitten kertoisi, kun varsinaista juonta ei ole kerrottavaksi.

Yhden tähden mies, eli epäkorrekteja mielipiteitä Uuden Apteekin hyllyltä, pitää siis sisällään Reijo Mäen kolumneja ja pakinoita, joista ainakin osa on aikanaan julkaistu Seurassa. Osa lienee ihan uusiakin. Takakansi jatkaa: "---luotaa ajan ilmiöitä ja kirjailijanelämän sattumuksia valomerkistä välittämättä." En muuten tainnut lukea takakantta etukäteen. Nyt tuli mieleeni, että nuo epäkorrektit mielipiteet luonnehtivat kirjaa varsin hyvin. Sillä sellainenhan Mäki on: hän tahallaan haluaa ilmaista asioita kärjistetysti ja tavalla, joka varmasti loukkaa osaa ihmisistä. Sivalluksensa saavat niin feministit, kasvissyöjät kuin uskonnolliset fanaatikotkin, tai ei edes fanaatikot, ihan ylipäätään uskovaiset. Toisaalta Mäki myös avaa yksityiselämäänsä tavalla, joka on ainakin minulle ihan uutta.

Mäki kirjoittaa tutun letkeällä tyylillään, ja tarinat ovat lyhyitä, joten kirjan lukee nopeasti. Kaiken kaikkiaan (hmm, taidan lopetella jokaisen postauksen tuolla ilmauksella tehden yhteenvedon kirjasta, no, se sallittakoon) helppo, harmiton, hajuton ja mauton kokoelma. No, ei ehkä hajuton ja mauton, mutta ainakaan minulle se ei suurempia sykäyksiä aiheuttanut.

Reijo Mäki: Yhden tähden mies (2009)
Kustantaja: Seven
Sivuja: 204

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti