maanantai 29. kesäkuuta 2015

Esa Mäkinen: Totuuskuutio

30. Kirjaston uutuushyllystä tarttui käsiini Helsingin Sanomien toimittajan Esa Mäkisen esikoisteos Totuuskuutio (2015), johon tartuin vailla sen kummempia ennakkotietoja tai luuloja. Takakansi kertoi kirjan olevan teknotrilleri ja kirjaston puolesta kirja oli luokiteltu spekulatiiviseksi fiktioksi. Lukiessani mietin itse, voisiko kirjan luokitella scifiksi vai ei. Ainakin se kuvasi tulevaisuuden dystopiaa, ihan ansiokkaastikin. Itse en ole sellaisen ns. perinteisen scifin ystävä ollenkaan, mutta tämäntyyliset dystopiakuvaukset kyllä kolahtavat.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat siis tulevaisuuden Helsinkiin, ehkä noin 2050-luvulle. Tuon ajan Helsinki on melko ankea paikka. Luokkaerot ovat repineet yhteiskuntaa, ja ihmisiä asuu aitojen rajaamilla hyvillä alueilla, toisaalta sitten taas ränsistyneissä lähiöissä. Keskustaan pääsee vain kulkuporttien läpi. Tietoverkot hallitsevat kaikkea ja kaikkia.

Päähenkilö Tero Lilja työskentelee täsmäyttäjänä Celsius-nimisessä firmassa. Juuri tämä Celsius tuntuu hallitsevan kaikkea ja sen valta ulottuu kaikkialle. Firma siis hallinnoi sitä, mitä internetissä tapahtuu, ja täsmäyttäjä puolestaan, no, täsmäyttää, tietoja tarpeen mukaan. Jos jostain asiasta on asiatonta infoa, tarpeen mukaan täsmäyttäjät muuttavat tiedon toiseksi.

Lilja elää turvattua elämää vaimonsa Annan kanssa aitojen sisällä. Anna on taiteilija, jonka uusin näyttely avataan juuri. Sitten tapahtuu tragedia, jolle Tero haluaisi oikeutusta. Se ei kuitenkaan onnistu, sen on Celsius päättänyt. Tero käy siis taistoon työnantajaansa vastaan.

Loppumetreillä kirjan imu vähän lakkasi, mutta alkuun lukeminen sujui hyvin. Ihailin, ja ihailen, sitä, miten Mäkinen on luonut kekseliään tulevaisuuskuvan. Jotenkin jopa pelottavan aidonkuuloisen. Henkilöhahmot jäivät mielestäni vähän pinnallisiksi ja kaukaisiksi, samaten dialogi oli vähän kökköä. Ja taas jossain kohdissa sai miettiä, mikä on totta ja mikä tarua, siis tarinan kerronnan kannalta. Kaiken kaikkiaan kuitenkin piristävän erilainen lukukokemus.

Esa Mäkinen: Totuuskuutio (2015)
Kustantaja: Otava
Sivuja: 239

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti