keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Salla Simukka: Valkea kuin lumi

24. Olipa kerran tyttö, jolla oli salaisuus.

Piti heti jatkaa Salla Simukan Lumikki-trilogian parissa. Nyt siis vuorossa loogisesti toinen osa, Valkea kuin lumi (2013). Siinä missä Punainen kuin veri sijoittui hyytävään talveen Tampereelle, Valkea kuin lumi sijoittuukin helteiseen Prahaan. Jotenkin kiva ristiriita kirjan nimessä, muuten.

Tämä toinen osa on itsenäinen teos, mutta kuitenkin tavallaan suoraa jatkumoa ensimmäiselle osalle. Tässä viitataan usein aiempiin tapahtumiin ja Lumikin menneisyyteen, mutta luulen, että tämän voisi lukea ihan itsenäisenä teoksenakin.

Talvi oli ollut Lumikille rankka ja hän ensimmäisen osan lopulla oli palannut asumaan vanhempiensa luokse. Nyt Lumikin kerrotaan kuitenkin olevan täysi-ikäinen, ja hän haluaakin ottaa kunnolla irtioton taas vanhemmistaan, tällä kertaa lähtemällä yksikseen Prahaan. Lumikin matka on melko pitkä, noin 1,5 viikkoa, mikä mielestäni olisi pitkä aika Prahassa. Lumikki nauttii, kun saa kulkea ja olla yksin.

Kirjan alussa häntä kuitenkin lähestyy parikymppinen nainen, Zelenka, joka kertoo olevansa Lumikin sisko. Ja äkkiä Lumikki alkaakin muistaa lapsuudestaan hämäriä välähdyksiä. Olisiko tosiaan niin, että hänellä on sisko? Lumikki alkaa tavata Zelenkaa, jolla kuitenkin on Prahassa oma perhe, uskonnollinen yhteisö, jota kutsutaan valkeaksi perheeksi. Tuossa perheessä on Lumikin mielestä jotain uhkaavaa ja pelottavaa. Eikä aikaakaan, kun Lumikki huomaa, että hänen henkeään uhataan, eivätkä kaikki pidä siitä, että Lumikki tapaa Zelenkaa.

Mikä Zelenkan, valkean perheen, ja ennen kaikkea Lumikin oman perheen salaisuus on? Sitä Lumikki yrittää selvittää samalla, kun yrittää selviytyä hengissä Prahan painostavassa helteessä.

Tämä kirja vältti minusta tyypillisen keskiosan lässähtäneisyyden. Juoni toimi ja tarina kulki eteenpäin pitäen lukijaa otteessaan. Samalla lukija jäi odottamaan trilogian päätösosaa. Voi, miten ilo on ollut lukea tällaista nuorille suunnattua kirjallisuutta!

Salla Simukka: Valkea kuin lumi (2013)
Kustantaja: Tammi
Sivuja: 237 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti