torstai 16. huhtikuuta 2015

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein

16. Löysin kirjastosta Jokeri-kirjana (laina-aika kaksi viikkoa, ei varauksia tai uusintaa) Anna-Leena Härkösen uusimman, Kaikki oikein (2014), ja pitihän siihen sitten tietysti tarttua. Pidän Anna-Leena Härkösen kirjoitustyylistä ja luen mielelläni hänen tekstejään. Miellyttävää on myös hänen uudistumiskykynsä: mielestäni hän on urallaan tarttunut reippaasti ja rohkeasti mitä erilaisempiin aiheihiin.

Tällä kerralla käsitellään Lotto-voittajia ja heidän elämäänsä. Tai siis yhtä pariskuntaa, ei mitenkään lottovoittajia laajempana massana. Härkönen lienee kuitenkin tehnyt taustatyötä, sillä kirjan alussa lähteiksi mainitaan Pasi Falkin ja Pasi Mäenpään teos Lottomiljonäärit.

Härkösen kirjan päähenkilö on Eevi, tuiki tavallinen helsinkiläinen kosmetologi, joka asuu vaatimatonta elämää pienessä asunnossa miehensä Karin kanssa. Kari on tavaratalon levyosastolla myyjänä ja vapaa-aikanaan keikkailee bändinsä kanssa, ilmeisesti jonkinlaisesta kuuluisuudesta unelmoiden.

Sitten eräänä päivänä Eevi kiukuspäissään päättää lotota. Illalla hän sitten tavan vuoksi seuraa lottoarvontaa ja kas, päävoitto! Härkönen alkaa kutkuttavasti kuvata, kuinka lottovoittajan elämä muuttuu. Kirjan takakannen sisäliepeessä todetaan: "kaikki haluavat voittaa lotossa, mutta kukaan ei halua olla lottovoittaja". Minäkin olen aina miettinyt, mitä tekisin, jos voittaisin lotossa, ja miten ihanaa se ehkä olisi. Tämän kirjan myötä ensimmäistä kertaa tajusin asioiden varjopuolen. Näitä varjopuolia sitten alkaa Eevin ja Karin elämään ilmestyä.

Lottovoitto herättää voittajissa monenlaista hysteriaa: mitä, jos voittokuponki katoaa ennen kuin sen saa toimitettua Veikkauksen päämajaan, mihin rahoja voisi tuhlata, mitä jos rahat loppuvat, kenelle voi kertoa, voiko kenellekään, mitä siitä seuraa, keneen voi luottaa...

Niinpä niin, haluavatko läheiset olla läheisiä vain siksi, että on voittanut lotossa? Voiko ystävyys olla enää pyyteetöntä? Mitä kaikkea lottovoittajan pitää läheisilleen kustantaa? En ollut koskaan tullut miettineeksi tällaisia asioita. Pidin kirjasta, koska se herätti paljon ajatuksia. Kaikkein parasta antia tässä(kin) Härkösen teoksessa on dialogi. Voi, miten joku osaakin kuljettaa tarinaa eteenpäin noin sujuvalla sutkauttelevalla dialogilla!

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein
Kustantaja: Otava
Sivuja: 317

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti