keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Johannes Lahtinen: Alku - Eli 4½ miljoonan vuoden rakkaustarina

18. Nyt tuli tartuttua ehkä vuoden tähän asti omalla tavallaan erikoisimpaan kirjaan, nimittäin Johannes Lahtisen esikoisteokseen Alku - Eli 4½ miljoonan vuoden rakkaustarina (2013). Kirja on melkoisen lyhyt, vain 175 sivua, mutta se käsittää, nimensä mukaisesti neljän miljoonan vuoden aikajakson ihmiskunnan historiassa. Takakansi toteaa kirjan olevan "riemukas satiiri ihmislajin kehityksestä".

Varsinainen rakkaustarina kirja ei ole, vaikka sen päähenkilöt pysyvätkin kimpassa läpi aikojen. Päähenkilöt ovat, ei enempää eikä vähempää, Aatami ja (Mitokondrio-)Eeva. Lisäksi kirjassa esiintyvät Leskirouva Earth, J*H?V*, sekä Kai ja Aapeli.

Tarinan tapahtumat, ja sitä myöten ihmiskunnan kulku kohti nykypäivää, alkaa kuinkas muutenkaan, puusta. Sieltä esi-isämme ja -äitimme laskeutuvat alas ja alkavat harjoittaa metsästystä samalla kun heidän kielensä kehittyy.

Jokainen luku käsittelee omaa kehitysvaihettaan. Läpi käydään niin taide, koira kuin laki ja rahakin. Kaikki päättyy nykypäivään ja eläintarhaan.

Kirja tökki alkuun, mutta pääsi aika pian pääsin lukemisen makuun. Kuitenkin tuli väistämättä tunne, että en ollut tarpeeksi fiksu kirjalle. Tuntuu, että olisi pitänyt oikeasti tietää enemmän evoluutiosta ja Raamatustakin, jotta tästä olisi saanut kaikki viitteet ja vivahteet irti. Kirja oli mielenkiintoinen ja taidokkaasti kirjoitettu ja jätti kyllä pohdittavaa myöhemmäksikin. Ehkäpä jopa sellainen kirja, minkä voisi lukea uudelleen, jotta se avautuisi paremmin.

Johannes Lahtinen: Alku - Eli 4½ miljoonan vuoden rakkaustarina (2013)
Kustantaja: Gummerus
Sivuja: 175

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti