perjantai 23. lokakuuta 2015

Seppo Jokinen: Mustat sydämet

43. Pakko myöntää että Mäen ja Sipilän jälkeen tartuin vähän empien seuraavaan dekkariin, Seppo Jokisen uutukaiseen Mustat sydämet (2015). Olen ennenki lukenut poliisi Sakari Koskisesta kertovia kirjoja, mutta en nyt juuri muista, olenkohan yhtään niistä täällä blogissa esitellyt. Kirjat ovat olleet ihan hyviä, mutta jääneet jotenkin vieraammiksi.

Nyt tämän kirjan luettuani ihmettelen, miksi kirjat ovat tuntuneet vierailta ja miksi en kenties niitä kaikkia ole lukenut. Asiahan pitää korjata! Kirjahan oli siis hyvä!

Komisario Koskinen on kolmen kollegansa kanssa säästänyt ja säästänyt ja treenaannut, jotta he ovat päässeet Sydneyn maratonille. Kesken juoksun kuuluu suomenkielinen huuto, avunpyyntö oikeastaan siis. Poliisit jatkavat kuitenkin matkaansa päästäkseen edes lähes tavoiteajassa maaliin. Maalissa Koskista lähestyy nuorehko nainen, joka tuo lapun, jossa toistuu avunpyyntö ja jossa on lisäksi nimi ja osoite. Ja mihinkäs sitä poliisi raidoistaan pääsisi lomallakaan. Koskisen uteliaisuus herää ja hän lähtee vierailulle lapussa olevaan osoitteeseen.

Lapun osoitteessa asuu Auli Kiuruvirta, joka on siis suomalaissyntyinen Australian siirtolainen. Hänen miehensä on hieman aiemmin kuollut ehkä hämärissä oloissa. Sen lisäksi Aulin miehen veljentytär on tullut vuodeksi Australiaan mutta sittemmin kadonnut täysin jälkiä jättämättä. Koskisella ei tietenkään ole poliisin valtuuksia Australiassa, mutta hän lupaa silti tehdä sen minkä voi.

Koskinen pääsee tutustumaan persoonallisiin suomalaissiirtolaisiin ja näiden erilaisiin elinoloihin tarkemmin. Matkareitti kulkee Sydneystä "puskan" eli sisämaan, kautta aina Brisbaneen asti. Koskinen pyytää aina välillä apua koti-Suomesta Ulla Lundelinilta, joka painiskelee nuoren pojan pahoinpitelyn parissa. Myös Ullan omassa yksityiselämässä kuohuu, monellakin tavalla.

Monet mysteerit saavat lopulta selityksensä, mutta eivät kaikki. Itse jäin miettimään, että unohtiko Jokinen nyt kertoa jonkin asian loppuun. Toivon kuitenkin sellaista vaihtoehtoa, että tarina saisi vielä lisävalaistusta ja jatkoa jossakin mahdollisesti seuraavassa osassa.

Seppo Jokinen: Mustat sydämet (2015)
Kustantaja: Crime Time
Sivuja: 337

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti