sunnuntai 21. helmikuuta 2016

J.K. Johansson: Noora (Palokaski 2)

7. Sen verran kirjoittajakollektiivi Johanssonin Laura kolahti, että piti oitis hakea sarjan loput kaksi osaa. Nyt siis luin kakkososan, Nooran (2014). Noora alkaa (tai siis jatkuu) siitä, mihin Laura jäi. Ensimmäisessä osassa kadonnut Laura löydetään kuolleena, ja jatkoa seuraa...

Noora on teini-ikänsä myllerryksissä kipuileva Lauran luokkatoveri. Noora kokee olevansa huomaamaton. Hänen liberaali kotinsa kelpaa kyllä etkoilupaikaksi, mutta mihinkään varsinaisiin bileisiin Nooraa ei koskaan kutsuta. Koulussa hän saa syödä ruokalassa yksin ja jää aina parittomaksi, kun tunneilla tehdään paritöitä. Kaikessa tässä surullisuudessaan Noora on uskottava hahmo. Mutta mitä tekee huomionhakuinen teini? No hakee huomiota tavalla tai toisella, tietysti. Ensin hän väittää vanhemmilleen, että näki jonkun työntävän Lauran kalliolta mereen. Poliisit kuitenkin näkevät Nooran heppoisen todistajanlausunnon taakse, eikä Noora siis saa haluamaansa huomiota poliiseiltakaan.

Sitten Noora keksii kuningasajatuksen: hän perustaa blogin. Hän luo hahmokseen Madden. Varsinkin blogin alkupätkät ovat riemastuttavan satiiristakin luettavaa. Ihan tuli kyllä hakematta mieleeni pari oikeaa blogia, joissa samaan tapaan kirjoitetaan. Blogin kautta Noora saa näkyvyyttä ja huomiota ja huomaa yhtäkkiä, että hänellä on vaikutusvaltaa siihen, miten esim. teinit alkavat pukeutua.

Erityisopettaja Miialla puolestaan alkaa olla ongelmia elämänhallinnan kanssa. Ihmettelen muuten vähän Miian titteliä erityisopettaja. Ei hänen työtään nyt ihan kovin paljoa kuvata, mutta lähinnä vaikuttaa, että nuoret käyvät vain keskustelemassa Miian kanssa. Olisko Miia sittenkin enemmän kuraattori? Miiaa vaivaa myös hänen oma menneisyytensä: siskon katoaminen ja isän kuolema. Miian äiti selvästi salailee jotain, eikä halua keskustella menneistä. Helppoa ei ole Miian veljellä Nikelläkään tämän hysteerisen ja neuroottisen vaimon kanssa.

Jo ensimmäisessä osassa tuli tutuksi Miian entinen poliisikollega Korhonen, joka nyt kohtaa omassa elämässään musertavan menetyksen, kun yksi hänen lapsenlapsistaan kuolee paikallisella kuntosalilla. Tuohon kuntosaliin tuntuu myös kätkeytyvän yhtä jos toistakin hämärää, jota poliisit ja omalla tahollaan myös Miia tutkivat.

Kirja päättyy sellaiseen cliffhangeriin, että viimeinen osa on ihan pakko lukea. Tai siis olinhan sen päättänyt jo etukäteen, mutta lopetus oli sen sorttinen, että kirjaan on tartuttava heti.

J.K. Johansson: Noora (Palokaski 2)
Kustantaja: Tammi
Sivuja: 270

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti